Optimera tävlingshästars luftvägshälsa

När Usain Bolt förbereder sig för det Olympiska 100-metersloppet, kommer du med all säkerhet inte att se honom röka ett paket cigaretter innan loppet. Det finns självklart många anledningar till detta, men en är vikten att hålla sin luftvägshälsa i toppskick. Detsamma gäller för tävlingshästar som tävlar på högsta nivå. Din hästs hälsa är självfallet viktig oavsett om det handlar om en tävlingshäst eller en kompis som du upplever trevliga söndagseftermiddagar tillsammans med i skogen, men idag kommer vi att fokusera oss på hur du kan optimera din tävlingshästs respiratoriska hälsa.

Vad orsakar luftvägsproblem?

Upp till 80 % av uppstallade hästar utvecklar någon form av luftvägsinflammation. Det finns många anledningar till det höga numret, och många av dem kan undvikas genom att förbättra stallomgivningen för dina hästar. Några av anledningarna till luftvägsinflammation inkluderar:

  • Biomassa, animaliskt avfall, sporer, mögel, bakterier, med mera;
  • Oorganiska material såsom metall- och dieselutsläpp;
  • Endotoxiner i partikelldamm.

Partikeldamm är framförallt en stor bov eftersom hästar kan andas in dammet. Du kan förminska hur mycket damm din häst andas in, och förbättrar därigenom luftkvalitén i ditt stall genom att använda rätt strömedel, och genom att köpa högkvalitativt hö.

Hur du minimerar risker och förbättrar luftkvalitén

Det finns många små tips som kan användas för att förbättra luftkvalitén i ditt stall. Vilken typ av strömedel du använder kan göra en mycket stor skillnad bara det. För tävlingshästar är Lucky Hooves halmpellets ett utmärkt val eftersom produkten i princip är dammfri, och därför fördelaktig för hästar som redan lider av luftvägsproblem, eller för hästar som inte har råd att utveckla några problem såsom tävlingshästar.

Förutom att göra dig själv och din häst en stor tjänst genom att använda det bästa tänkbara strömedlet, följer här ett par andra saker att hålla i åtanke:

  • Förbättra ventilationen i stallet och överväg att köpa ett par fläktar om du inte redan gjort så. Placera inte fläktarna på golvet eftersom de då riskerar att blåsa upp damm och partiklar från marken tillbaka till luften. Fäst dem i stället på väggar eller i taket, och säkerställ dig om att dina hästar inte kan nå fläktarna som installerats.
  • Låt din häst äta hö utomhus till största möjliga utsträckning. Om du inte har möjligheten att föda dem utomhus, se till att höet är av hög kvalitet och att det inte dammar allt för mycket.
  • Städa ditt stall ofta och ordentligt genom att sopa golven medan hästarna är utomhus. Du bör även väta gångarna.
  • Försök att hålla fordon borta från stallet, och mänsklig aktivitet inom stallet till ett minimum. Forskning har visat att de stall med högst antal farliga partiklar ligger nära vägar eller byggnadsplatser, samt stall där många människor regelbundet befinner sig, som till exempel i ridskolors stall.

Sist men inte minst, kom ihåg att frisk luft gör susen. Oavsett hur mycket du städar och optimerar ditt stall, kommer en gnutta frisk luft alltid att vara viktigt för tävlingshästars luftvägshälsa.

 
 Trent Brown Jersey